zoek

Gent / Antwerpen - S.M.A.K. / KMSKA - Koen van den Broek

21/01/2010

S.M.A.K. - Curbs & Cracks
Opening 29 januari 2010
Van 30 januari tot 16 mei 2010

kvdb.jpgHet S.M.A.K. opent in januari 2010 zijn deuren voor een eerste overzichtstentoonstelling 'Curbs & Cracks' van de Belgische kunstenaar Koen van den Broek (°1973, Bree). Het museum legt hiermee de focus op een jonge kunstenaar die op korte tijd - binnen een tijdspanne van 10 jaar - consistent en trefzeker een oeuvre bij elkaar schilderde waarmee hij internationaal bekendheid en aanzien verwierf. De tentoonstelling in het S.M.A.K. - samengesteld door Andrew Renton (Goldsmiths College, Londen) en Thibaut Verhoeven (S.M.A.K. Gent) - verzamelt nieuw en bestaand werk uit de periode 1999-2009, verspreid over private en publieke collecties wereldwijd.

'Curbs & Cracks' toont een selectie uit het bestaande werk, gekoppeld aan een reeks nieuwe schilderijen. Van den Broek zal ook speciaal voor deze tentoonstelling een muurschildering aanbrengen in het museum. Het geheel wordt opgebouwd rond een aantal gevoeligheden en motieven die consequent doch discontinu aanwezig zijn in het werk van Koen van den Broek. Hij creëert 'consequent' ruimtes die balanceren tussen de conceptuele contouren van het schilderij en de fotografische afbeeldingen van de werkelijkheid. De tentoonstelling is opgebouwd rond afgelijnde clusters van werken, keuzes die louter vormelijk maar ook thematisch en/of inhoudelijk gestaafd zijn. De herhaling die daarmee gepaard gaat - zowel de hierboven aangehaalde en intussen herkenbare motieven als de achterliggende methodiek - springt hierbij in het oog.

Het daagt de kijker uit op zoek te gaan naar inconsequenties. Zo blijkt het gebruik van fotografie als neutrale schakel tussen realiteit en schilderkunstige creatie lang niet altijd even 'noodzakelijk' te zijn. Recente creaties reageren op bestaand werk, schrijven zich binnen het oeuvre in als katalysator om het geheel te voeden en versterken, of net andersom als virus om alle zorgvuldig opgebouwde wetmatigheden te besmetten en ontkrachten.

Catalogus
Parallel met de tentoonstelling wordt een publicatie uitgegeven door de Amsterdamse uitgeverij Valiz. Het boek kan parallel aan de tentoonstelling beschouwd worden als de eerste substantiële studie van het oeuvre van Koen van den Broek. Het boek is samengesteld door Wouter Davidts en werd vormgegeven door Metahaven.

KMSKA - Preview - Werk op papier
Van 22 januari tot 28 februari 2010

Het KMSKA toont bijna gelijktijdig en voor het eerst zijn oeuvre op papier. Het gaat om autonome werken, geen voorstudies. Bovendien is het recent werk. Koen van den Broek begon er pas aan in 2009, tijdens verblijven in Zuid-Frankrijk en Los Angeles.
In deze fijne selectie van een twintigtal werken toont Van den Broek zich een meestercolorist. De onderwerpen zijn vaak anoniem en banaal en hebben iets vergankelijks, maar door de onverwachte kadrering en de vluchtige werkwijze groeien deze voorstellingen uit tot verrassende en intrigerende partituren van lijn en kleur.

Info:
www.smak.be
www.kmska.be

Beeld:
Koen van den Broek, Wilshire BLVD #1, 2009, Oil on canvas, 180 x 120 cm, courtesy Figge von Rosen Galerie, Cologne